2016. február 27., szombat

Oscar 2016

Nálam nagyobb szakértők már elejétől a végéig kivesézték a témát, ezért nem célom mondandómat  mentesíteni a szubjektivitástól.

Már mindenki tud(hat)ja, hogy mely filmek vagy színészek esélyesek idén.
Most pedig lássuk az én Oscar listámat:

Legjobb film: A Revenant fogja nyerni.

DE a Big Short-nak kellene, méghozzá mert a Big short mögött nem csak egy jól átgondolt koncepció van, de a rendezés is tökéletesen sikerült, ráadásul a színészek közül sem hibázott senki. Egytől-egyig mindenkinek elhiszem a karakterét. Ez pedig kérem szépen nagyon ritka kombináció. Egy szemforgatást indikáló momentum sem volt benne. ;) Külön érdeme a filmnek, hogy egy ilyen "nehéz" témát fogyaszthatóvá tesz az emberek többsége számára is, nem kell pénzügyi zseninek lenni ahhoz, hogy ezt felfogjuk, persze erre a cameokkal rá is játszik, de jól áll neki.

Legjobb rendező: Következésképpen Alejandro Gonzalez Inarritu fogja megnyerni, vajon volt olyan, amikor nem a legjobb film rendezője nyerte? (Volt, elég 2 évet visszamenni, ott a 12 év rabszolgaság nyert, de a legjobb rendező díját a Gravitáció rendezője, Alfonso Cuarón kapta.) Mindenesetre most így lesz. 

Az én Oscaromat vagy a Big short rendezője, Adam McKay kapná, a már fent kifejtett érdemeiért, vagy a Room rendezője Lenny Abrahamson, aki pont azt érte el a filmmel, amire a téma és a könyv is predesztinálta. (Sírást-rívást. :))

Legjobb férfi főszereplő: A jó hír: végre megkapja Leo. A rossz hír, hogy nem most kellene neki. 

Bár bevallom, ezen kategóriát illetően nem kimerítőek az ismereteim, de az én oscaromat Matt Damon kapná, mert a Martian-ban ismét bebizonyította, hogy már nem az a nyálas képű kis szöszi, mint a karrierje elején, és míg Ben Affleck csak néha és esetlegesen tud olyat mutatni, amely túlmutat régi önmagán, Matt Damon egy ideje már egyenletesen hoz egy ennél sokkal magasabb színvonalat. Ő ezért a filmért megérdemli. Leonardo Dicaprio-nak én már kiosztottam volna a Wall Street farkasáért, akkor most nem lenne az akadémián ekkora nyomás, és nem adnák megint a nem megfelelő embernek.

Legjobb női főszereplő: Ebben a kategóriában a fő esélyes szerencsére egyben az a személy is, akinek meg kell kapnia, mégpedig Brie Larson.

Ez a lány olyan teljesítményt mutatott ebben a filmben (Room), amit sok olyan színésznőtől sem láttam még soha, akiket már rég megszórtak egy halom oscarral (neveket nem írok, nehogy vérdíjat tűzzenek ki a fejemre..) Őszinte volt és teljesen átadta magát a szerepnek, nem vitt bele olyan elemeket amelyekkel könnyen giccses lehetett volna. Mondhatnánk, hogy "come on, egy drámával a legkönnyebb oscart nyerni, ráadásul a film felét nem is láttam a könnyektől", de nem véletlen hogy ilyen volt a hatás, ő volt az, akinek az arcjátékából kiolvastam a 7 év szenvedést, a reménytelenséget, a kétségbeesést.

Ezek után szóba hozni Saoirse Ronan-t, mint második esélyes, olyan mintha Ennio Morriconéhoz hasonlítanám a Red Hot Chilli Peppers-t, mindkettő jó, de azért lássuk be, van minőségi különbség. Félreértés ne essék, egyáltalán nem kizárt, hogy Saoirse Ronan hamarosan kiérdemli az Oscart, nagyon kellemes jelenség, és a Brooklyn is abszolút élvezhető volt (hogy a Grand Budapest Hotelről már ne is beszéljünk), még látom is alapvetően a létjogosultságát a filmnek, de nem kellett annyira mélyre mennie, hogy adja a szerepet.

Ezúttal Jennifer Lawrence tevékenységét csupán egy trailer, illetve szubjektív véleményem alapján tudom megítélni, de annak ellenére, hogy kedvelem a csajt, a trailer nekem kicsit olyan volt, mintha a Napos oldal 2 bemutatóját nézném, semmi újat nem hoz benne, azért pedig már megkapta.

Legjobb férfi mellékszereplő: Ezt Sylvester Stallone fogja kapni.

DE én Mark Rylance-nek adnám, nem csak új életfilozófiát (Would it help?) kaptam tőle, de simán felvette a versenyt Tom Hanks-el és a Bridge of spice miatta lett jó film.

Tom Hardy nagyon-nagyon jó volt a Revenant-ban, sokkal jobb, mint a Legendában, és ha valaki, hát ő abszolút megérdemelné ezért a filmért az Oscart, csak hát az a helyzet, hogy Mark Rylance kontextusba helyezte, és így már egészen más a dolgok állása. Őt most legyőzték.

Ha Mark Ruffalo kapja, kitérek a hitemből.

Legjobb női mellékszereplő: Azt tudom, hogy ki nem érdemli meg, sem Jennifer Jason Leigh sem pedig Rachel McAdams nem hozott kiemelkedőt, mivel a többi filmet (még) nem láttam, így nem tudom megítélni, hogy a leginkább esélyesnek tartott Alicia Vikander megérdemli-e, így ez a kategória számomra idén kicsit érdektelen.


Ennio Morriconénak meg kell kapnia végre az oscart, nem csak mint életműdíj, hanem egy konkrét alkotásért is. Már annyi film van mögötte, melyeknél egyértelmű(nek kellett volna lennie) volt a fölénye, így ezúttal, amikor ismét remek zenét alkotott egy tökéletes zsánerfilmhez, ismét kiérdemelte az Oscart.

A többi kategóriához még annyira sem értek, mint a fentiekhez, így vélemény nyilvánításom teljesen felesleges volna, természetesen drukkolok a Saul fiának, ami ha hihetünk a fogadóirodáknak, meg is fogja nyerni.
Holnap minden kiderül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése